فهرست مطالب

رسانه های دیداری و شنیداری - پیاپی 38 (تابستان 1400)

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 38 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فروغ قوهستانی، امیدعلی مسعودی* صفحات 5-34

    تلویزیون، در جهان امروز، بر نگرش ، گرایش و رفتارهای انسان ها تاثیری غیرقابل انکار دارد. به علاوه، همه ما، باورها و ادراکاتی درباره میزان تاثیرپذیری خود و دیگران از تلویزیون داریم. یکی از نکات مهم درباره این ادراکات، این است که ما میزان تاثیرپذیری خودمان از تلویزیون را با میزان تاثیرپذیری دیگران از آن مقایسه می کنیم و در چنین مقایسه ای، معمولا دیگران را بیش از خود، تحت تاثیر رسانه ها می پنداریم. هدف این تحقیق، بررسی میزان اثر سوم شخص، از منظر والدین دانش آموزان تهرانی، درباره برنامه های سیما است. در این تحقیق که به روش پیمایشی و با نمونه گیری خوشه ای از والدین دانش آموزان ساکن دو منطقه تهران (386نفر) انجام شد، این نتایج به دست آمد: نخست، اثر سوم شخص در جامعه آماری شهر تهران رخ می دهد و تفاوت های موجود بین این شهر و جوامع غربی، مانع پیدایش این اثر نیستند (اگرچه تفاوت هایی در اندازه اثر وجود دارد)؛ دوم، نحوه تاثیرپذیری از محتوا (مطلوبیت/ نامطلوبیت) بر پیدایش و اندازه اثر سوم شخص، اثرگذار است؛ سوم اینکه با افزایش فاصله اجتماعی ادراک شده بین خود و دیگری، اندازه اثر سوم شخص نیز افزایش می یابد؛ نکته چهارم اینکه، بین سوگیری خوش بینانه و اثر سوم شخص، رابطه ای معنادار برقرار نیست و پنجم اینکه، بین تمایلات رفتاری برای محدود کردن دسترسی به رسانه و اندازه اثر سوم شخص ادراکی، رابطه ای معنادار با قدرت متوسط برقرار است.

    کلیدواژگان: اثر سوم شخص، مطلوبیت، نامطلوبیت، فاصله اجتماعی، سوگیری خوش بینانه، سیمای جمهوری اسلامی
  • آسیه زارعی*، محمد علی سرلک، عبدالعلی علی عسکری صفحات 35-67

    هدف این مقاله، طراحی مدل سازمان کاریزماتیک برای سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، با توجه به شرایط علی، عوامل زمینه ای و مداخله گرهای موجود است. این تحقیق با تمرکز بر مبانی نظری مدیریت کاریزماتیک سازمانی، درصدد است به این پرسش پاسخ دهد که چگونه یک سازمان رسانه ای می تواند چهره ای کاریزماتیک را از خود ارایه دهد که باعث تمایز سازمان شود؟ به این منظور، با استفاده از روش تحقیق کیفی و تکنیک داده کاوی سیستمی، با خبرگان، اساتید و مدیران ارشد سازمان صدا و سیما مصاحبه شد و با رویکرد نمونه گیری نظری، یعنی دستیابی به مفاهیم در مقوله های کلیدی، تاثیرات آنها و ایجاد تکرار داده ها ادامه یافت. در مجموع، 74 مفهوم در ارتباط با مقوله های داده کاوی سیستمی استخراج شد. براساس نتایج به دست آمده، اعتماد، شفافیت، نوآوری و سرمایه اجتماعی، نقشی محوری را در ارتباط با سایر مقولات و زیرمقولات بر عهده دارند. در این میان، سرمایه اجتماعی، دارای زیرمجموعه هایی مانند: فرهنگ سازمانی، احساس مسئولیت، تناسب شغلی، اعتمادسازی و تشکیل تیم های خودگردان است. عوامل و شرایط علی مانند: ساختار سازمانی، ماهیت و ماموریت های سازمانی، اصلاح مفاهیم، طراحی اتاق فکر، تعهد مدیران، همگرایی و... از جمله عناصر کلیدی احصاشده بودند. رویکرد نظارتی قانون اساسی، نوع مداخله نهادهای دولتی، سلیقه گرایی، میزان محبوبیت در رده های داخلی و میان مخاطبان و ماهیت عمودی مدیریت، موانع تحقق مدل کاریزماتیک برای این سازمان رسانه ای هستند.

    کلیدواژگان: کاریزماتیک، عوامل علی، نوآوری، اعتماد، صدا و سیما
  • زهرا محسن زاده، ویدا همراز*، محمد اخگری صفحات 69-106

    این مقاله با هدف بررسی نقش راوی برای رسیدن به قابل اعتمادترین روایت فردی از واقعیت در مستند رادیویی، به عنوان نزدیک ترین گونه رسانه ای به رویداد واقعی، نگاشته شده است. به این منظور، با تکیه بر سه نظریه روایت از پراپ، ژنت و بارت، هفت نمونه ساخته شده در سه شبکه رادیویی فرهنگ، صدای آشنا و ایران، به طور تصادفی انتخاب و با روش تحلیل روایت، بررسی شدند. براساس یافته ها، بهترین گونه روایت، که به برداشتی شفاف از واقعیت سوژه می انجامد، روایت انفجاری بر پایه نظریه ژنت و بارت است؛ زیرا با بیان تفسیرهای گوناگون وقایع و بازنمایی هم زمان پاره ای از اجزا در کالبد روایت، نشان می دهد عناصر مختلف، چه ارتباطی با هم دارند و هر کدام، چگونه در ساختار متن می گنجد یا گنجانده نمی شود.

    کلیدواژگان: مستند رادیویی، زاویه دید، واقعیت سوژه، نظریه های روایت
  • سید حسن آذری*، محمدباقر سپهری صفحات 107-140

    با توجه به ماهیت و سیاست گذاری های حاکم بر شبکه های استانی سازمان صدا و سیما، طبیعی است که فرهنگ مردم، در سیاست های بازنمایی آنها، جایگاهی برجسته داشته باشد. هدف اصلی این تحقیق، شناخت نحوه بازنمایی فرهنگ مردم در شبکه های استانی است که با مطالعه موردی یکی از برنامه های شاخص رادیو اردبیل، صورت گرفته است. بدین منظور با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، 5 قسمت از برنامه عصرگاهی «سوزلر، صحبت لر» (سخن ها، صحبت ها) رادیو اردبیل، مقوله بندی و مفهوم پردازی شده است. نتایج نشان می دهد که در این برنامه، عناصر مختلف فرهنگ مردم، هم به عنوان میراث فرهنگی و هویت محلی جامعه هدف، برای مخاطبان محلی بازنمایی می شود و هم به عنوان یک راهبرد خلاقانه برای نقد اجتماعی و اشاعه سبک زندگی مطلوب، مورد بهره برداری قرار می گیرد. «اخلاق فردی و اجتماعی»، «احترام به طبیعت»، «عشق و مهرورزی» از مفاهیم غالب فرهنگ مردم هستند که در برنامه، بازنمایی شده اند. از سوی دیگر، ناهنجاری هایی همچون: عدم شایسته سالاری، عدم دوراندیشی، تنگ نظری، بی عدالتی، عدم مسئولیت پذیری و دوری از عقلانیت، از مواردی هستند که می توان آنها را ذیل نقد اجتماعی به واسطه فرهنگ مردم جای داد. به عبارت دیگر، در برنامه مطالعه شده، در قالب دیالوگی بین فرهنگ مردم و فرهنگ عمومی، هم ارزش ها و هنجارهای موجود در فرهنگ مردم، بازنمایی شده است و هم با نقد ناهنجاری های موجود در فرهنگ عمومی، جامعه پذیری و اشاعه سبک زندگی مطلوب، دنبال می شود. نتایج، نشان می دهند فرهنگ مردم دارای ظرفیت هایی گسترده است که شبکه های استانی، علاوه بر معرفی و اشاعه آنها به شیوه های خلاقانه و متنوع، می توانند از این ظرفیت ها برای نقادی، آموزش، سرگرم کردن مخاطبان و الگوسازی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: شبکه های استانی، فرهنگ مردم، بازنمایی، نقد اجتماعی، رادیو اردبیل
  • مهدی مینایی، حسن خجسته باقرزاده*، رضا پورحسین، سید مهدی شریفی صفحات 137-166

    برنامه ریزی جدول پخش یا چینش کنداکتور، یکی از مولفه های مهم جذب مخاطب است که سیمای جمهوری اسلامی ایران برای حضور موفق در عرصه رقابت رسانه ای، باید به آن توجهی ویژه داشته باشد. برای شناسایی و تبیین اصول و مولفه های موثر در طراحی جدول پخش شبکه های سیما، با استفاده از روش دلفی و بهره گیری از آرای 12 تن از صاحب نظران که به صورت هدفمند انتخاب شدند، در سه راند و براساس قاعده اشباع نظری، متغیرهای مورداجماع صاحب نظران، شناسایی شدند. توجه به جدول پخش رسانه های رقیب و همسو، الگوی اختصاصی و عمومی تماشا، چینش برنامه ها براساس مولفه پرایم تایم، استفاده از میخ های جدول پخش، مصلحت و نیاز مخاطبان، شخصی سازی چینش جدول پخش، در نظر گرفتن اهداف و ماموریت های شبکه، داشتن سناریو برای پخش و چیدمان جدول پخش، ایجاد انحصار و مرجعیت در حوزه موضوعی و تخصصی شبکه، حفظ ضرباهنگ و ریتم برنامه ها، لحاظ کردن فلات یادگیری، هم جواری و لحاظ کردن طیف تنش و آرامش در برنامه ها، برخی از مهم ترین متغیرهای مورداجماع کارشناسان بودند که در قالب چهار مقوله زمان بندی (13 گویه)، تناسب (17 گویه)، مخاطب (14 گویه) و سیاست گذاری و مدیریت (14 گویه) تفکیک شدند. بر این اساس، متغیرهای حوزه تناسب، بیشترین فراوانی را در میان مولفه های موثر در چینش جدول پخش، به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: جدول پخش، مخاطب، صدا و سیما، شبکه های تلویزیونی
  • مسعود عباسی، سید حسین میثمی* صفحات 171-198

    تعزیه، به عنوان یک آیین مذهبی آهنگین، به شیوه های مختلف، امکان استفاده از موسیقی را فراهم آورده است. در پژوهش های مربوط به موسیقی تعزیه، ساختار رویدادهای موسیقایی این آیین، اغلب، براساس مبانی نظری موسیقی کلاسیک ایرانی تحلیل شده اند. به کارگیری این رویکرد مطالعاتی، به دلیل نادیده گرفتن بسیاری از شیوه های استفاده از موسیقی در تعزیه، از جامعیت این پژوهش ها کاسته است؛ از این رو، انجام پژوهشی جامع در این زمینه، ضروری به نظر می رسد. هدف این تحقیق، شناسایی و معرفی شیوه های استفاده از موسیقی در تعزیه و چگونگی شکل گیری آنها است. استفاده از مفهوم کاربرد، از مفاهیم طرح شده در مطالعات قوم موسیقی شناختی، چهارچوب نظری این پژوهش را تشکیل می دهد. داده های این تحقیق، براساس پژوهش میدانی، به شیوه مشاهده مشارکتی در محل برگزاری مجالس تعزیه قودجان خوانسار، همچنین با استفاده از فایل های شنیداری- دیداری مجالس اجراشده در این مکان و منابع کتابخانه ای، گردآوری شده اند. این تحقیق، بنیادی و کیفی است و به روش توصیف و تحلیل محتوا انجام شده است. یافته ها، 10 مورد از موارد  کاربرد موسیقی متمایز در مجالس تعزیه قودجان را اثبات می کند. این ده مورد عبارت اند از: اعلام، خطابه، تشریفات، پیش خوانی، کار، خویشاوندی، نیایش، سوگ، نمایش و اختتامیه. کاربردهای یادشده، عمدتا از نوع کاربردهای موقعیتی موسیقی به شمار می روند. برخی از کاربردهای موسیقی تعزیه، نظیر: اعلام، نیایش، سوگ و نمایش، مشتمل بر زیرگونه هایی با خصوصیات ساختاری متفاوت اند که در گروه های فوق، دسته بندی شده اند. کاربردهای موسیقی در تعزیه، به لحاظ شیوه خلق و بروز، به دو گروه تقسیم می شوند؛ کاربردهای واقعی که در بستر فرهنگی این آیین شکل گرفته اند و کاربردهای نمادین که از دیگر زمینه های فرهنگی، به تعزیه منتقل شده اند.

    کلیدواژگان: رویدادهای موسیقایی، قودجان، کاربرد، موسیقی تعزیه
  • محمدامین رهبر، عباس قارونی*، فرشاد آذرنیا صفحات 199-224

    یکی از وظایف رسانه، بازنمایی رویدادهای مهم تاریخی است. در تاریخ معاصر کشور ما، جنگ ایران و عراق، از اتفاقات مهمی محسوب می شود که دستمایه تولید آثار بسیاری شده است. هدف این پژوهش، بازنمایی جنگ ایران و عراق در نمایشنامه های رادیویی دهه 60 و 90 است، در گام بعدی، بازنمایی این رویداد با توجه به گفتمان های موجود در این دو دهه، مورد مقایسه قرار می گیرد. روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است. با توجه به لزوم مراجعه به آرشیو برای دریافت نمونه های موردنیاز، ابزار گردآوری اطلاعات، روش کتابخانه ای- اسنادی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مفاهیم ارزشی جنگ، بیشترین بازنمایی را در نمایشنامه های رادیویی داشته، شیوه برخورد با مرگ، اشتیاق به شهادت بوده و هراسی از کشته شدن، در میان نیرو های ایرانی، وجود نداشته است. همچنین درمورد رنج های ناشی از جنگ، پرداخت زیادی صورت نگرفته و بازنمایی نیرو های عراقی، بیشتر به شکلی منفی انجام پذیرفته است. این یافته ها درمورد هر دو دهه 60 و 90 صدق می کند. براساس نتایج به دست آمده، بازنمایی جنگ ایران و عراق در نمایشنامه های رادیویی دهه 60 و 90، تغییر زیادی نداشته و یکسان بوده است، درحالی که فضای جامعه، تغییر کرده و لازم است سلایق مخاطب امروزی هم در نظر گرفته شود و ناگفته های جنگ در کنار مفاهیم ارزشی آن، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازنمایی، جنگ ایران و عراق، گفتمان، نمایشنامه رادیویی
|
  • Forogh Qouhestani, Omid Ali Masoudi * Pages 5-34

    Television, has an undeniable influence on human’s attitude, tendencies & behavior in the world today. Besides, all of us, have beliefs & perceptions between ourselves & others about the extent of being influenced by television. Literally, the important issue on these beliefs is the comparison we make on the extent of influence between ourselves & others. Usually, in such comparisons we take others as being more influenced by media rather than ourselves. The goal of this research is to survey on the amount of influence exerted by a third person. This is done from the perspective of student’s parents in Tehran about TV programs. The research methodology is survey by cluster sampling from student’s parents in two districts of Tehran (386 person). The findings are: The influence of third person occurs in Tehran’s statistical population and persisting differences between this city and western societies cannot prevent the emergence of this effect (Though there are differences in the effect’s size); secondly, the manner of receiving the influence from the content (desirability/undesirability) on the emergence & size of third person effect, is influential. Thirdly, by increasing perceived social distance between the self & others, the size of third person effect increases; fourthly, optimistic bias and third person effect do not have a meaningful relation and the fifthly, between behavioral tendencies for limiting access to media and the size of perceptual third person effect, a meaningful relation with moderate power exists.

    Keywords: Third Person Effect, desirability, undesirability, social distance, IRIB
  • Asie Zarei *, Mohammadali Sarlak, Abdolali Aliaskari Pages 35-67

    The aim of this article is to design a charismatic organization model for IRIB by considering the causal conditions, underlying factors & existing interveners. This research is opting to concentrate on theoretical framework of charismatic organization management, and tries to answer this question that: How can a media organization present itself as a charismatic organization to become distinguishable? To achieve this, by using a qualitative methodology and systematic data mining, journalists, senior managers & faculty members of IRIB were interviewed. By an approach of theoretical sampling, helping us to have access to key concepts and their impacts, data repeating was continued. On the whole, 74 concepts in relation to issues of systematic data mining were extracted. According to outcomes, Trust, Transparency, Innovation and Social Capital play a pivotal role in relation to other issues & sub-issues. Amidst these, Social Capital has sub-categories such as: Organizational Culture, Sense of Responsibility, Job-fit, Trust Building and self –governing teams. The casual conditions and factors are: Organizational Structure, Organizational Mission & Nature, Concepts Reform, Designing Think Tanks, Manager’s Commitment and Convergence. These are the key elements being counted. Supervisory approach of the constitution, the intervention of governmental institutions, taste, the extent of popularity in internal levels & among audience, and the nature of vertical management are the obstacles of verifying charismatic model for this media organization.

    Keywords: Charismatic, causal factors, Innovation, IRIB
  • Zahra Mohsenzadeh, Vida Hamraz *, Mohammad Achgari Pages 69-106

    This article has been written with the aim of surveying on the narrator’s role for acquiring the most trustable individual narrate of reality in radio documentary which is the closest media genre to the real event. To achieve this goal by relying on the views of Propp, Genette & Barthes, 7 produced radio documentaries in radio networks, namely Radio Farhang, Sedaye Ashena & Iran were chosen randomly to go under narrative analysis survey. The findings showed that the best kind of narrative which leads to a clear perception of the subject is a kind of Explosive Story which finds its base in Barthes & Genette perspective. Because, with expressing different interpretations of events & their simultaneous representation of details in the body of narrative, indicates that how various elements are connected and each of them can be inserted into the textual structure or not.

    Keywords: Radio Documentary, Point of View, The Reality of the Subject, narrative theories
  • Seyedhasan Azari *, Mohammadbagher Sepehri Pages 107-140

    Considering the nature & policies which dominate the provincial networks of IRIB, it is very natural that the “Folklore” has an eminent position in the representation policies. The main goal of this research is to recognize the procedure of representing folklore in provincial networks which is done by a case study of Radio Ardabil programs. In order to fulfill this goal, by applying qualitative content analysis method, 5 episodes of an evening program “Sozlar, Sohbatlar” (Talks & Speeches) from Radio Ardabil, is both categorized and conceptualized. The results show that different elements of folklore are represented both as cultural heritage and national identity of targeted audience. It is also a creative strategy for social criticism and disseminates a desired style of life. “Individual & Social Ethics”, “Respecting Nature”, “Love & Endearment” are of dominant elements of folklore, which this program represents. On the other hand, anomalies such as: (Dis)Meritocracy, Lack of Foresight, Meanness, Injustice, Irresponsibility, and Irrationality are of the cases which can be placed under social criticism through folklore. In other words, in the studied program, in a kind of dialog between folklore & public culture, both values and norms existing in folklore have been represented. Also, with criticizing the anomalies of public culture, sociability and dissemination of desired style of life, will be followed. The outcomes indicate that folklore has a wide spectrum of capacities which provincial networks in addition to distribution & introducing them, can also apply them in various creative methods for criticism, educating and pattern making for audience.

    Keywords: provincial networks, folklore, Representation, Social Criticism, Radio Ardabil
  • Mahdi Minaei, Hassan Khojastehbagherzadeh *, Reza Pourhosein, Seyed Mehdi Sharifi Pages 137-166

    One of the Important factors of attracting audience lies within broadcast schedule of TV programs or Conductor in programming process. This should be under special attention by IRIB as to have a successful presence in media competition realm. In order to recognize & explain the principals and effective components in designing TV schedule for IRIB, the Delphi method was applied by benefiting from 12 experts votes who were purposefully chosen. According to the saturation theory, the approved variables by experts were recognized in three phase. Below you can find the most important  variables which all the expert came upon agreement: Paying attention to the schedule of competing & aligned networks, private & public watching patterns, setting the schedule according to Prime Time components, using the markings on schedule, needs & interests of audience, personalization of arrangement in schedule, considering the goals and missions of the network, having a scenario for broadcast and arranging the schedule, generating monopoly & authority in thematic and specialized domain of the network, keeping the rhythm in schedule and programs, considering the learning plateau, proximity and considering tension & calm in programs. These were partitioned in four topics as: Timing (13 Items), Proportion (17 Items), Audience (14 Items), Policy Making & Management (14 Items). Based on these facts, the variables of the proportion domain gained the highest frequency among effective components in arranging TV schedule.

    Keywords: broadcast schedule, audience, IRIB, TV Networks
  • Masoud Abbasi, Sayid Hossein Meisami * Pages 171-198

    Ta’zieh, as a musical religious ritual, has provided the potency of using music in different ways. In researches about music in Ta’zieh, the structure of musical events in this ritual, have been analyzed based on the theoretical framework of Iranian classic music. Applying this approach in studying music in Ta’zieh has reduced the comprehensiveness of these researches because of neglecting many methods of using music in this ritual. That is why, doing a research in this regard seems essential. The aim of this research is to recognize & introduce methods of using music in Ta’zieh and the way they have formed. Using the term “Application” is of the concepts propounded in Ethnomusicology & forms the theoretical basis of this research. The data of the research have been collected according to field research together with participatory observation in location of Ta’zieh sessions in Ghodjan-Khansar. Audio files of previous sessions have also been another source of data plus library documentation. This research is both fundamental & qualitative, done by descriptive method & content analysis. The findings confirm 10 cases of using specific application of music in Ta’zieh sessions of Ghodjan in Khansar. Theses 10 cases are as follows: Announcement, Oration, ceremonies, Preamble, Work, Kinship, Worship, Lament, Dramatic & Conclusive. The mentioned applications are of Incidental music performed according to the situation. Some of applications of Ta’zieh music like: Announcement, Worship, Lament and Dramatic, include sub-categories which have different structural features and were mentioned in above category. Music applications in Ta’zieh, in view of method of creation & emergence are divided into two groups; realistic applications which have formed in the cultural path of this ritual, and symbolic applications that have been transformed from other cultural grounds.

    Keywords: Musical events, Ghodjan, Application, Ta’zieh Music
  • Mohammad Amin Rahbar, Abbas Gharooni *, Farshad Azarnia Pages 199-224

    Representation of important historical events is one of Media’s duties. In contemporary history of our country, Iran-Iraq war, is one of important incidents which has become the theme of producing media works. The purpose of this research is to represent Iran-Iraq war in radio plays in 60s & 90s. The next step is the comparison of the representations of this event based on the available discourse during the two decades. The methodology of the research is qualitative content analysis. Concerning the necessity of referring to archives for receiving the sample of plays, library documentation was applied as a tool for collecting data. The findings of the research show that the conceptual values of the war have had the highest level of representation, the manner of encountering death as the enthusiasm for martyrdom and there has been no fear of being killed among Iranian forces. Also, the plays have not paid attention to the sufferings of war, and the representation of Iraqi forces has been in a negative form. These findings were justified for 60 & 90 decades. According to the outcomes, the representation of Iran-Iraq war in radio plays in 60s & 90s do not show palpable changes and have remained the same, while there has been changes in the atmosphere of society and it is essential to consider the today’s taste of audience. And, untold narratives of war should also be considered beside the conceptual values.

    Keywords: Representation, Iran-Iraq war, Discourse, Radio play